Thibault Benistant van Hutten Metaal Yamaha Racing heeft zich tijdens de tiende en laatste wedstrijd van het EMX250 kampioenschap in het Belgische Lommel verzekerd van de titel.

Omdat Benistant met een voorsprong van 24 punten begon aan de wedstrijd hoefde hij tijdens deze laatste wedstrijd alleen nog maar af te rekenen met zijn enige overgebleven concurrent, Mattia Guadagnini. 

Nadat hij voor de tweede keer dit seizoen het snelste was in de tijdtraining, wist ‘198’ deze uitgangspositie in de eerste manche optimaal te benutten met een ruime kopstart. Vervolgens bleek al snel dat Guadagnini er alles aan wilde doen om de titelstrijd open te houden tot in de laatste manche. Benistant koos hierop eieren voor zijn geld en reed gecontroleerd naar de tweede plaats. 

Voor de tweede manche wist Benistant wat hem te doen stond aangezien hij 21 punten voor stond op Guadagnini. Met een volwassenheid die zijn leeftijd doet verbloemen, reed de 18-jarige Fransman een strakke race, wat hem zijn achtste manche-overwinning en zesde dagzege opleverde. Na de EMX125 titel in 20018, op een GTYR uitgeruste YZ125, is dit voor Benistant zijn tweede Europese titel. 

Dit seizoen was het eerste seizoen van Hutten Metaal Yamaha Racing als het officiële EMX250 team van Yamaha Europe. Ondanks dat Benistant al jaren actief is op Yamaha, was dit zijn eerste seizoen bij het in Nederland gevestigde team. Een stabiele samenwerking tussen het team en hem leverde Benistant zes dagzeges en zeven podiumplaatsen op in 2020. 

Om zijn Europese succes in 2020 te vieren zal Benistant dit weekend tijdens de Grand Prix van Lommel, op zondag 25 oktober, zijn WK debuut maken in de MX2 klasse.

Commentaar Thibault Benistant: ‘’Het was een ongelofelijk weekend maar ik wilde niet op de zaken vooruit lopen. Ik dacht van wedstrijd tot wedstrijd en per manche. Het enige wat ik vandaag wilde was kopstart pakken en winnen. In de eerste manche reed ik op een tweede plaats en dacht, oké, dit vasthouden en het dan in de tweede manche afmaken. In de tweede manche greep ik opnieuw de kopstart en nadat ik zag dat Guadagnini was gevallen heb ik de manche gecontroleerd uitgereden en het seizoen afgesloten met de dagzege. Ik ben heel erg blij, maar kan het nog niet echt bevatten. Wel weet ik dat dit heel bijzonder is.”

Gianluca Facchetti reed een sterke eerste manche waarin hij lang in de top vijf te vinden was en waarin hij uiteindelijk zesde werd. In de tweede manche had de Italiaan het moeilijker op het zware zandcircuit waardoor er niet meer in zat dan een dertiende plaats. Met deze resultaten eindigde hij op een negende plaats in het dagklassement en is hiermee in de eindstand van het EMX250 Kampioenschap op een tiende plaats geeindigd.

Dave Kooiker maakte zijn EMX250 debuut in Lommel. Kooiker opende sterk in de eerste manche en reed netjes in de top vijf. Door een valpartij werd hij teruggeslagen maar helaas ging hij daarna nogmaals in de fout en blesseerde hierbij zijn ribben waardoor hij noodgedwongen de wedstrijd moest verlaten. Ook in de tweede manche is Kooiker niet meer van start gegaan.

Daguitslag EMX250 Lommel:
1 Thibault Benistant 47 Pnt
2 Hakon Fredriksen 40 Pnt
3 Jorgen Matthias Talviku 34 Pnt
4 Marcel Conijn 32 Pnt
5 Albin Gerhardsson 29 Pnt
9 Gianluca Facchetti 23 Pnt

Eindstand EMX250 Kampioenschap:
1 Thibault Benistant 423 Pnt
2 Mattia Guadagnini 377 Pnt
3 Hakon Fredriksen 293 Pnt
4 Kay de Wolf 272 Pnt
5 Jorgen Matthias Talviku 269 Pnt
10 Gianluca Facchetti 157 Pnt

Dit bericht is gepost in EMX250. Bookmark de link.